Dejvická – metro A, přestupní uzel a okolí

Stanice Dejvická trasy A leží pod Vítězným náměstím (dříve a více známým jako Kulaťák pro jeho kruhový objezd s velkým trávníkem uprostřed). Je to velký dopravní uzel, přestup na autobusy MHD i PID, tramvaje. Je východiskem do oblasti Dejvic.

Stanice může sloužit i jako konečná – odstavné koleje za stanicí ve směru na Bořislavku.

Stranice je hloubená, ostrovní, nemá sloupy, uprostřed dozorčí stanoviště, ale neobsazeno.

V prostorách nástupiště nejsou zvýrazněny bezpečnostní pásy a ve stanici jsou vodící linie.

Stanice má výstupy na obou stranách nástupiště – vpředu ze směru z centra a Depa Hostivař eskalátory, vzadu pevné schodiště a výtah. Pevné schodiště je vysunuto asi k začátku posledního vozu soupravy metra. Tedy pokud přijedete například ze stanice Hradčanská, vystoupíte a dáte se k eskalátorům doprava, k pevným schodům doleva. Při příjezdu od stanice Bořislavka vlevo dozadu k eskalátorům, doprava dopředu k pevnému schodišti. Výtah je umístěn u kolejiště, na konci nástupiště ze směru z centra.

Na nástupišti je akustický majáček a oznámení směru eskalátoru.

Oba vestibuly metra jsou bez dveří, navazují na podchod, oba východy jsou propojeny tzv. galerií, chodbou nad kolejí z centra.

Po pevných schodech je blíže na autobusové nádraží, přímo k Vítěznému náměstí, směrem do ulice Jugoslávských partyzánů, která míří do oblasti Podbaby, a na stanici tramvají Vítězné náměstí.

Druhým východem po eskalátorech se dostáváte na stanici tramvají Dejvická, do oblasti vysokoškolských kampusů jako je ČVUT, Národní technické knihovny.

K autobusu PID 340 do Roztok u Prahy na Dejvické (dříve odsud odjížděly autobusy 119 na Letiště Ruzyně a 218 na sídliště Dědina a speciální autobusy na letiště, dnes už jezdí z terminálu u stanice Nádraží Veleslavín) bych doporučil výstup po pevných schodech, o 180 doleva do spojovací chodby, k pravé stěně a schodiště nahoru. Na chodníku pár kroků dopředu k zastávce. Na tuto zastávku se můžete nechat ze spojovací chodby podchodu vyvést i výtahem. Přesné umístění výtahu nemám zatím ověřenu.

Nejdříve probereme východy po pevných schodech do podchodu. V pravém rohu podchodu (zpřesním) můžete vyjít před budovu Generálního štábu armády ČR, k pomníku k čs. účastníků druhé světové války. Před vámi je ulice Svatovítská, na které najdete tramvajovou zastávku Vítězné náměstí. Po přejití ulice přechodu se světelnou signalizací ostrůvek vpravo odjíždí linky:

8 Starý Hloubětín

18 Vozovka Pankrác

20 Sídliště Barrandov

26 Nádraží Hostivař

Po přejití kolejí jste u označníku zastávky tramvají směr

1 Vozovna Vokovice – jede i ze stanice Dejvická

8 a 18 Nádraží Podbaba

26 Divoká Šárka – jede i ze stanice Dejvická

Na druhé straně Svatovítské vpravo je zastávka autobusů

143, 149 a 180 Dejvická (v podstatě výstupní).

Z této stanice však odjíždí noční spoje PID do Lysolají (902), Suchdola (909) a Holubic (954 ve všední dny), zatímco z druhé strany ulice za přechodem noční spoj 909 na Sídliště Rohožník.

 

Pokud se chcete dostat k autobusovému nádraží PID na Dejvické, vyjdete z nástupiště po pevných schodech a za koncem placené zóny vestibulu metra půjdete doleva a u zadní stěny, tedy v levém rohu najdete východ po pevných schodech do uličního zastřešeného východu. Na chodníku je nejdříve výstupní zastávka. Po té se chodník stáčí mírně doprava a na konci najdete zastávku autobusů:

140 Suchdol

147 Výhledy

Vpředu u označníku můžete přejít na ostrovní nástupiště autobusu

160 Lysolaje

355 Únětice

Od výstupu z autobusu do metra. Po příjezdu autobusu zpět, dolů po schodech do podchodu, vyhledáme mírně vpravo a vpředu vstup do metra, dozorčí stanoviště, pevné schody. Domnívám se, že zde funguje majáček. Po schodech dolů: vlevo odjíždí soupravy do centra, Hradčanská, Můstek, Muzeum, Depo Hostivař, vpravo jedete směrem na Bořislavku, , Veleslavín, Petřiny a k Nemocnici Motol.

Výstup po eskalátorech – jsou vpředu při příjezdu z centra. Lze použít majáček. Vyjedeme po nich do podchodu. Vpravo výstup po pevných schodech do ulice Šolínova – lze využít směrem k ČVUT, ale případně i vpravo přejít Šolínovu a dostat se k zastávce autobusu 340 a nebo se vrátit na roh ulic Šolínova – Evropská a zabočit doprava stále rovně po chodníku k ulici Studentské, kterou když přejdete, tak po pravé ruce máte zastávku autobusu 108 Thákurova, která jede na Sídliště Dědina.

V podchodu a vestibulu metra na přední straně ve směru od eskalátorů jsou dva východy na ostrovní nástupiště tramvají Dejvická – v přímém směru, tedy ten vpravo je pro zastávku linek směr:

1, 8, 18 a 25 Vozovna Vokovice

20 a 26 Divoká Šárka.

Pokud vyjdete levým východem na zadní stěně, tedy od eskalátorů pod 45 stupni doprava a vpřed, jste na začátku ostrůvku linek:

1 Sídliště Petřiny

8 a 18 Nádraží Podbaba

20 Sídliště Barrandov

26 Nádraží Hostivař

Mezi východy k tramvajím je na vyvýšeném místě, asi tři schody, trafika.

Úplně napravo je východ na ulici Evropská, na její levou stranu. (bývala zde výstupní stanice některých autobusů). V tomto rohu podchodu je k dispozici i výtah, který vás vyveze do ulice Banskobystrické, kolmé na Evropskou, stačí se otočit a vrátit se na roh a doleva a jste na Evropské, v místě před chvílí popsaného východu po pevných schodech. V tomto místě jsou Alza boxy a kousek dál najdete Billu s restaurací a kavárnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *