Slevy v integrovaných dopravách a jízdenka na Slovensko či po SR a další (Polsko)

V každém kraji, integrovaném dopravním systému je to lehce odolišné. Přidal jsem sem i informace o cestování na Slovonsko a jinam do zahraničí vlakem a cesty po Slovensku, také vlakem.

PID Praha

Informace o tarifech, slevách a pásmech

V systému Pražské integrované dopravy lze využívat široké škály slev na jízdném. Slevové kategorie (dle Tarifu PID) jsou následující:

Neplatí ve vlacích. Uvedená možnost neplatí ve vlacích PID.

Na mezikrajských linkách na území Kraje Vysočina, Ústeckého, Libereckého, Královehradeckého a Pardubického kraje může být upraveno odchylně – více viz Tarif PID .

Důležité je půochopení pásem:

Pro ZTP(-P) v pásmech P, 0, B neplatí zdarma přeprava ve vlacích. Znamená to i tolik, že pokud si držitel průkazu zakoupí jednodenní síťovou jízdenku v aplikaci Lítačka za 35 Kč, jezdí v Regionech (pásma 1-12/13) v autobusech na tuto celodenní jízdenku, ale pokud jede vlakem, platí tato jízdenka jen do stanice označené B – vstupní stanice do pásma (P, 0), tj. např. Praha-Klánovice. Nelze tedy jet na tuto jízdenku z Kolína do Prahy(-Libně), protože je už v označení P. Cestující, držitel průkazu ZTP-P s touto celodenní síťovou jízdnkolu může na ní jet osobním vlakem např. do stanice Praha-Klánovice a odtud si musí zakoupit jízdenku se 75% slevou pro celé pásmo 0, resp. i stanice označené P. Při průjezdu Prahou, mu bude celodenní jízdenka platit až z poslední stanice v pásmech 0/P, např. Praha-Sedlec.

To je jeden výklad nedefinované platnosti – nenajdete ani ve Smluvních podmínkách, ani v Tarifu, jak to je s rychlíky a spěšnými vlaky. Rozhodně nemůžete jet na jakoukoli PID síťovou jízdenku např. mezi stanicemi Praha hl. n. – Praha-Smíchov, Praha hl. n. – Praha-Libeň apod. pokud tam vlak zastavuje a pravděpodobně ano, pokud cestujete jen v rámci pásem PID. Otázka ale je, zda už z Prahy-Smíchova nebo z Prahy-Libně nebo z Prahy – Veleslavína nebo z Praha – Vysočan nebo z Prahy – Vršovic nemůžete jet na zakoupenou síťovou jízdenku PID, zakoupenou v Lítačce? Ptal jsem se e-mailem na info ČD .- ocitovali tarif, kde to nebylo. Ptal jsem se na info centru na hlavním nádraží – rychlíkem jet můžete, ptal jsem se průvodčího v Arriva vlaku – až z Berouna, ptal jsem se průvodčího v Sp do Kladna z Veleslavína – zkoušel na POPce a tam tu normálně ukázala, že to možné je. Průvodčí v rychlíku z Prahy hl. n. se zastávkou na Praze-Smíchově samozřejmě vyžadovala jízdenku mezi těmito stanicemi, měla pochybnosti, ale měl jsem dokonce jízdenku z hl. n. až do Radotína, ač tam rychlík samozřejmě nestaví …

Ceník jízdného v regionu (na Lítačku i při zakoupení v dopravním prostředku – bus PID, vlak ČD)

IDPK – Integrovamný dopravní systém Plzeňského kraje

Přehled tarifů

Jednodenní síťové jízdné pro jednotlivce (140 Kč) a další skupiny

Jednotlivé přestupní jízdné – průkaz ZTP-P pro 5V zń (viz poznámka na webu) 150 minut 56 Kč

Je ale také možné využít 4 hodinovou přestupní jízdenku pro držitele ZTP(-P) s možností nákupu na pokldadnách na železničních stanicích nebo u průvodčích, která platí pro autobusy IDPK, vlaky všech přepravců a druhů (Os, Sp, R, IC, EC) – na webu jsem nenašel, ale jeli jsme na ní. Potvrzeno info centrem. Je nutné říci při nákupu, od kolika hodin (/minut) má platit.

Olomoucký integrovaný dopravní systém – IDSOK

Přehled slev

Přeprava zdravotně tělesně postižených v IDSOK

Držitel průkazu ZTP a držitel průkazu ZTP/P se dle Tarifu IDSOK přepravuje bezplatně. Držitel průkazu ZTP/P má současně nárok i na bezplatnou přepravu svého průvodce nebo vodícího psa nevidomého. Bezplatná přeprava se netýká linek uvedených v Příloze č. 3 Tarifu IDSOK, které mají poznámku „pouze uznávání časových jízdenek IDSOK“. U dopravce ČD a. s. je držitel průkazu ZTP a ZTP/P odbaven dle tarifu TR10.

Leták Cestování zdravotně postižených není dle uvedení už zcela aktuální.

Ostravský dopravní integrovaný systém – ODIS

Bezplatná přeprava

3. Dále se bezoplatně přepravují:

  • Držitelé průkazu ZTP vydaného v ČR.
  • Držitelé průkazu ZTP/P vydaného v ČR (i s vozíkem pro invalidy nebo kočárkem, je-li dítě držitelem průkazu ZTP/P) včetně průvodce (osoba nebo pes).

Platí pro vlaky (Os, R, IC, EC, Více informací k bezplatné přepravě ve vlacích dopravce RegioJet a.s. naleznete na webových stránkách dopravce RegioJet a.s.. ) a autobusy, provozované v rámci ODIS.

IDS JMK – Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje

DRŽITELÉ PRŮKAZŮ ZTP A ZTP/P

  • Držitelé průkazů ZTP a ZTP/P se přepravují bezplatně ve všech linkách a spojích IDS JMK, to znamená ve všech spojích, které vyhledá vyhledávač na www.idsjmk.cz – včetně rychlíků a městských doprav.
  • Výjimkou je linka R50 (privátní spoje společnosti RegioJet v úseku Brno – Břeclav), kde je nutná rezervace místa prostřednictvím aplikace POSEIDON. Aby mohlo být místo rezervováno, je nutné přes POSEIDON zakoupit jízdenku základní aspoň pro 1 zónu.
  • Pro uznání nároku na bezplatnou přepravu je nutný průkaz ZTP nebo ZTP/P vydaný v České republice.
  • Není povinnost žádat nulovou jízdenku jako v některých jiných krajích.
  • S držitelem průkazu ZTP/P může jet bezplatně jako doprovod 1 osoba a dále třeba i současně vodicí / asistenční pes, ortopedický vozík, v případě dítěte i kočárek.

Odpovědi na otázky z příspěvku konference:

———- Původní e-mail ———-

Od: Aktuální zprávy z Brna <brno@konference.braillnet.cz>

Komu: brno@konference.braillnet.cz

Datum: 25. 6. 2024 15:17:35

Předmět: [Brno] Bezplatné cestování v dopravních prostředcích IDS JMK

Milí přátelé,

jistě už víte, že od prvního července budou moci držitelé průkazů ZTP a ZTP/P cestovat ve všech prostředcích hromadné dopravy zařazených do systému IDS JMK bezplatně. V této souvislosti se na mě řada z vás obrací s  doplňujícími dotazy. Tady jsou odpovědi na ty nejčastější. Snad budou užitečné i pro vás.

Otázka: Jak budou řešeny situace, kdy jízdenka IDS JMK platí i za hranicemi JMK? Např. předplatná jízdenka IDS JMK na vlak S2 v současné době platí až do Křižanova, což už je v kraji Vysočina.

Odpověď:           Ve všech linkách a spojích, kde platí Tarif IDS JMK, bude možná bezplatná doprava pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P. Takže bezplatná přeprava bude v osobních vlacích až do Křižanova nebo např. po Rovné-Divišov., Staré Město, Retz, Moravské Budějovice.

Otázka: Bude nutné si při cestě dál, např.  do Žďáru nad Sázavou, v Níhově dokoupit jízdenku?

Odpověď:           Ne, až při případném přestupu v Křižanově u průvodčího.

Otázka: V případě že ano, tak kde? Od prosince by tyto vlaky měly jezdit bez průvodčích.

Odpověď:           Držitelé průkazů ZTP nebudou muset ve vlacích v rámci IDS JMK kupovat žádnou jízdenku, mimo IDS JMK jim ji prodá průvodčí, pokud bude přítomen.

Otázka: Bude bezplatné jízdné platit i v dálkových autobusech a v rychlících, případně ve vozidlech Regiojetu ve směru do Ostravy?

Odpověď:           Jak již bylo uvedeno, pokud je spoj zahrnutý do IDS JMK, pak v něm bude platit bezplatná doprava . tzn. včetně vlaků R8 Brno – Vyškov

Otázka: Jak poznáme vozidla která jsou zařazena do systému IDS_JMK?

Odpověď:           Vše je uvedeno v jízdních řádech. Spoje, které najdete ve vyhledávači nebo na našem webu www.idsjmk.cz – nikoli tedy v celostátním vyhledávači, jsou zařazené do IDS JMK.

Otázka: Při kontrole bude stačit jen ukázat průkaz ZTP, případně ZTP/P, nebo bude nutné zakoupit jízdenku s nulovou hodnotou?

Odpověď:           Ano, bude stačit jen průkaz ZTP. Evidenční jízdenka nebude potřeba.

Otázka: Budou revizoři Kordisu od prosince přítomni ve všech vlacích a spojích?

Odpověď:           budou ve většině spojů. ne ve všech.

Otázka: Bude u nich možné dokoupit jízdenku v případě že to bude potřeba?

¨Odpověď:         Nebude to potřeba.

Na otázky odpovídal ing. Havlík ze společnosti KORDIS. Budete-li mít nějaké další, pište na e-mailovou adresu info@kordis-jmk.cz

Josef Konečný

konec citace

IDZK – Integrovaný dopravní systém  Zlínského kraje

Švýcarská aplikace pro férové odbavení ve veřejné dopravě dorazila do Zlínského kraje

Fairtiq je jednoduchým a nejférovějším způsobem odbavení při cestování ve Zlínském kraji ve všech spojích integrovaných v ID-ZK a MHD ve všech velkých městech v kraji.
Jedná se o dobře přístupnou aplikaci, kterou je možné instalovat do mobilních telefónů se systémem Android a iOs.
Tento moderní způsob odbavení je vhodný pro děti, studující, dospělé, seniory i osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/(P).
V aplikaci Fairtiq před cestou aktivujete tlačítko pro zahájení cestování a poté nastoupíte do kterého koli dopravního prostředku integrovaného ve zlínském kraji. Během cesty můžete libovolně přestupovat a až se dostanete do cíle vaší cesty, tak stačí v aplikaci Fairtiq ukončit cestování. Při cestování se řidiči autobusu, průvodčímu ve vlaku nebo přepravní kontrole jednoduše prokážete zobrazením QR kódu na displeji vašeho telefonu.

Co je dobré vědět před používáním aplikace Fairtiq:
– odbavení pomocí Fairtiq je možné pouze ve spojích integrovaných v integrované dopravě Zlínského kraje ID-ZK a MHD Zlín – otrokovice, Kroměříž, Uherské Hradiště a Vsetín.
– Fairtiq v České republice k odbavení můžete použít v současnosti pouze na území Zlínského kraje, ale do sousedních krajů můžete navázat jakoukoliv vhodnou jízdenkou bez přirážky ve vlacích i autobusech.
– Fairtiq vám naúčtuje vždy férovou cenu, to znamená, že bez ohledu na přestupy a jízdu oklikou zaplatíte cenu po nejkratší trase.
– FairTiq vám garantuje, že za jeden den zaplatíte maximálně celodenní jízdné, to jest pro plnocené jízdné 200 Kč, studenti a důchodci 100 Kč a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P 50 Kč.
– Na cestu s sebou můžete přidat do aplikace Fairtiq spolucestující například své děti.
– Po absolvování cesty vám aplikace spočte jízdné, které si můžete překontrolovat. Daňový doklad si můžete nechat zasílat na e-mail.
– Jízdné za celý den vám bude strženo následující den v raních hodinách z vaší platební karty.
– Před využíváním aplikace Fairtiq je nutná registrace, která je zcela bezplatná a švýcarská společnost Fairtiq se zavazuje, že vaše osobní údaje nebude zdílet s žádnou třetí stranou.
– Při registraci budete požádáni o vyplnění pravdivých údajů, které musí souhlasit s doklady s fotografijí vydanými státními institucemi například: Občanský průkaz, průkaz ZTP apod.. Dále při registraci budete požádáni o vyplnění telefonu, e-mailu a platební metody například: platební karta, Google pay nebo Apple pay.
– Aplikace Fairtiq ke svému provozu potřebuje aktivní datový tarif a povolené sledování polohy, aby mohla vyhodnocovat vaše cestování. S tím souvisí mírně zvýšená spotřeba baterie v telefonu.
– Pokud v rámci zkoušení aplikace nebo omylem aktivujete tlačítko pro zahájení cestování a nikam nebudete cestovat, tak se vám nenaúčtuje žádná cesta.

Pro podrobnosti o Fairtiq a jeho používání ve zlínském kraji můžete navštívit následující odkaz:
https://www.idzk.cz/aplikace-fairtiq

Oficiální stránky společnosti Fairtiq s informacemi  o využití aplikace u nás i jinde v Evropě:
https://support.fairtiq.com/hc/cs/articles/19757846094226–FAIRTIQ-ve-Zlínském-kraji-Přehled

Sám jsem odbavení pomocí aplikace Fairtiq několikrát použil a zatím jsem byl příjemně překvapen.

Jiří Sedláček

IDOL – integrovaný dopravní systém Libereckého kraje

https://www.iidol.cz/ (dvě měkká i na začátku, www.idol.cz je něco jiného)

Aplikace Idolka – GooglePlay

Je možné si zakoupit na ZTP(-P) síťovou jízdenku 35,- Kč na 24 hodin. Na webu najdete pod Turistickými jízdenkami.

Pro držitele průkazu ZTP, ZTP/P  

  • 35,- Kč (platba z EP Opuscard/Opuscard+, Idolky, platební karty)
  • 47,- Kč (platba hotovostí)

Síťová jízdenka mezinárodní Euro-NISA Ticket – bez slevy na ZTP(-P)

Na webu IDOLu mapy (přesahy integrovaného systému až k Děčínu a do Staré Paky …, seznamy linek apod.)

Vše o jízdném v IDOLu

Z tarifu polatnégho od 1. 7. 2024:

5.6. Nelze sdružovat několik různých druhů zvláštního jízdného pro dosažení vyššího zvýhodnění vyjma průvodců držitelů průkazů ZTP/P. Bezplatná přeprava průvodce držitele průkazu ZTP/P se poskytne i tehdy, použije-li držitel průkazu jiné zvýhodnění, na které má nárok.

9. Jízdné pro držitele průkazů ZTP, ZTP/P a přeprava jejich průvodců Osoby těžce postižené na zdraví, kterým byly v ČR poskytnuty výhody podle zvláštních předpisů a jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P, mají nárok na přepravu za zvláštní jízdné ZTP, ZTP/P podle Ceníku jízdného IDOL+. 9.2. 9.3. Držitel průkazu ZTP/P má kromě nároku na zvláštní jízdné ještě nárok na: a) bezplatnou přepravu jednoho svého průvodce (průvodcem nevidomého může být osoba anebo vodící pes); b) bezplatnou přepravu jednoho vozíku pro invalidy; c) bezplatnou přepravu dětského kočárku, je-li držitelem průkazu ZTP/P dítě. 10. Jízdné pro osoby 65+, osoby 70+ Průvodcem držitele průkazu ZTP/P nemůže být jiný držitel průkazu ZTP/P a s výjimkou průvodce nevidomého ani dítě mladší 10 let.

13. Bezplatná přeprava 13.1. Nárok na bezplatnou přepravu v rámci IDOL mají: a) děti do 6 let, tj. do dne předcházejícího 6. narozeninám (bez ohledu na druh jízdného nebo tarif, který využije doprovázející osoba podle příslušného odstavce SPP); b) průvodce držitele průkazu ZTP/P nebo vodicí pes (podrobně viz část 9 Tarifu IDOL); c) držitelé průkazů ZTP, ZTP/P – pouze na linkách MHD a ve všech spojích v zónách s MHD; … a další, tedy ve vlaku sleva 75% z tarifu ČD.

13.2. Města s MHD mohou v tarifech MHD rozšířit okruh osob s bezplatnou přepravou v MHD. 14. Všeobecná tarifní pravidla IDOL+ 14.1. Tarif IDOL+ je zónově-relační a časový, tzn. všechny jízdenky platí pouze v rozsahu zónové a časové platnosti, která je na jízdenkách vyznačena, resp. u časových kupónů zapsána v účtu cestujícího nebo přiřazena k Identifikátoru.

14.2. Ve vlacích platí jízdenky IDOL pouze ve 2. vozové třídě. Použití 1. vozové třídy je možné dle podmínek dopravce.

Kromě vlaků (průvodčí) a MHD Liberec je nutné se odbavit – ve validátoru jízdenky.

Jízdwenky jsou časově pásmové a při přejetí do jiného pásma musí cestující doplatit jízdné a odbavit se ve validátoru.

Na to, jak je kraj poměrně malý, je tarif obsáhlý a doporučuji k prostuodvánl.

Jízdenka na Slovensko se ZTP(-P) a cestování po Slovensku zdarma.

Nejlépe vychází dělená jízdenka což je odvislé od cesty vlakem, kterým jedete.
Například směr Bratislava si koupíte jízdenku do Břeclavi, pak zpáteční mezinárodní jízdenku přes hranici do první zastávky
kde vlak zastaví, tedy v tomto případě Kúty. K této mezinárodní jízdence vám mají povinnost vystavit nulovou jízdenku na mezinárodní pokladně v případě, že máte ZTP s piktogramem nevidomého. Často to neznají, včetně informační linky ČD.
Bohužel nulová jízdenka pro průvodce nejde koupit v e-ajhopu ČD nebo v aplikaci MůjVlak – zřejmě kvůli ověření průkazu ZTP-P.
Zkušenost s nákupem jízdenky do Rakouska: Praha – Linz – Jenbach (lze přijmout místo dělené jízdenky i mezinárodní jízdenku, která je tarifována jako dělená jízdenka), dále na úzkorozchodnou trať Jenbach – Kaltenbach jsme si už museli zakoupit plné jízdné. Pokladní v žst. Praha hl. n. by byla ochotna vystavit zpáteční jízdenku i jinou trasou – přes Mnichov a Furth im Wald (Diomažlice) nebo Železnou Rudu.
Pokud budete na Slovensku třeba týden či déle jsou schopni
vám vystavit nulovou jízdenku i na vámi zadaný datum, protože mezinárodní jízdenka má delší platnost.
V případě že máte vystavenou průkazku na bezplatnou dopravu po Slovenku, musíte si na internetu ne webu zssk.sk  obstarat
jízdenku do osobního vlaku a rychlíku – bez poplatku, do vlaku IC a EC  doplatek za € 1,- a pokud jedete třeba SC tak je doplatek vyšší.
Problém ovšem je že v tomto případě vy jako invalida jedete zdarma a průvodce musí platit celou jízdenku pokud nemá nárok na bezplatnou přepravu i on.
Jinak vždy je z posledního místa v Česku koupíte mezinárodní jízdenku do místa své cesty s nulovou jízdenkou. Jenom upozorňuji, že nulová jízdenka má kratší platnost než samotná mezinárodní jízdenka. Takže pozor na datum návratu. (podle příspěvku Renaty Vítové v ikonferenci Inpora)

RegioJet v mezinárodní vlakové přepravě

Držitel průkazu ZTP(-P) sleva 75%

Sleva platí pro držitele průkazu ZTP vydaného v České republice, a to pouze na část trasy na území České republiky. Cestující je povinen prokázat nárok na slevu platným průkazem. Platí pouze pro tarify Low cost – bez servisu, Standard a Relax.

Průvodce držitele průkazu ZTP-P sleva 100% (omezení na levnější třídy) – Sleva platí pro držitele průkazu ZTP vydaného v České republice, a to pouze na část trasy na území České republiky. Cestující je povinen prokázat nárok na slevu platným průkazem. Platí pouze pro tarify Low cost – bez servisu, Standard a Relax.

(S RegioJet na Slovensko platí držitel ZTP/P jízdenku a průvodce malou část, která by se dala považovat za cenu místenky.

Příklad Praha – Žilina  platí ZTP/P
143 korun bez průvodce
183 korun s průvodcem).

Tarif vnitřostátní přepravy na Slovensku

Držitel slovenského průkazu ŤP, ŤZP sleva 60%

Průvodce slovenského průkazu ŤZP-P sleva 100%.

LeoExpreass (do Polska, vlak + autobus)

Také leoExpress jezdí relaci Praha – Košice. Cena jízdenky se Vám ale ukáže až při nákupu nebo přihlášení.

Příklad Praha – Katowice s přestupem v Ostravě Svinově na autobus ZTP-P s průvodcem 388 Kč

České dráhy – v e-shopu píší, že cenu Vám řeknou na info lince, u pokladny nebo e-mailem, podle Idosu odhad 705 Kč základní jízdné / 529 zákaznické jízdné

Nejen u soukromých dopravců, ale i u Českých drah dnes záleží na tom, kterým vlakem jedete – pátky odpoledne a neděle odpoledne jsou nejdražší spoje, naopak v brzkých ranních hodinách nejlevnější.

U soukromých dopravců si také volíte servis a tedy třídu (u ČD klasicky jen 2. a 1. třídu).

Slevová nabíkda – mezinárodní jízdenka

Polsko – Most (od prosince 2023)

– není to sleva s ohledem na invaliditu

Vše o ní na https://www.cd.cz/typy-jizdenek/mezinarodni-jizdenky/-27056/

U této jízdenky je výhodné mít In Kartu ČD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *