Turistické cíle přístupné pro ZP

Seznam některých přístupných památek na stránkách Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých

Praha

Touchable Prague – specializované prohlídky pro turisty ze zrakovým postižením

Cestovní agentura Accessible Prague již od 2007 zpřístupňuje Prahu návštěvníkům s pohybovým omezením, kterým zajišťuje bezbariérové ubytování, transfery, prohlídky Prahy a výlety na zajímavá místa České republiky.

Accessible Prague vytvořila do detailu promyšlené prohlídkové okruhy, které jsou přizpůsobené potřebám nevidomých tak, aby se zapojily všechny smysly. Je také jediná, kdo má od Svazu nevidomých a slabozrakých proškolené průvodce, kteří navštívená místa názorně představí.

Připravili jsme dvě základní prohlídky, a to do nejmenších detailů. Průvodce s sebou bude mít speciální knihy, kde jsou budovy, ale třeba i domovní znamení zobrazeny ve vysokém reliéfu, abyste si udělali představu, jak vypadají. Zároveň vám ukáže zajímavosti, které stojí za prozkoumání, jako jsou například dveře, klepadla, patníky, kachle, kašny, stromy atd., protože Praha je jedna velká galerie plná věcí k dotýkání. A samozřejmě bude i čas na popovídání si o tom, jak se v Praze žije.

Procházka po Starém Městě a Malé Straně (půldenní)

Tato túra obvykle začíná návštěvou Muzea hlavního města Prahy, kde se seznámíme s gotickým a románským slohem. Poté se již budete procházet uličkami Starého Města a objevovat nejvýznamnější památky, jako je Obecní důmStaroměstské náměstí s orlojemStavovské divadlo atd. Přes Karlův mostpřejdeme na druhý vltavský břeh a navštívíme Malou Stranu s ostrovem Kampa.

V případě zájmu lze zařadit i návštěvu Anežského kláštera s haptickou výstavou sochařství 13.-15. století.

Hradčany a Pražský hrad (půldenní)

V rámci této prohlídky zamíříme na Hradčany, nejmenší z pražských historických královských měst. Cestou na Pražský hrad, nejdůležitější památku České republiky, se zastavíme u Černínského paláce, uslyšíme zvonkohru Lorety  a ve Schwarzenberském paláci se seznámíme s barokním sochařstvím. Poté již vstoupíme do areálu Pražského hradu, kde si mimo jiné prohlédneme Chrám sv. Víta. Na Malou Stranu  sejdeme Nerudovou ulicí a získáme představu o jejích slavných domovních znameních. Prohlídku zakončíme ve Valdštejnské zahradě.

Zámek Děčín

– speciální okruh pro zrakově postižené

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí

Aktuálně: Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí, které začátkem října 2017 uzavřelo veřejnosti své dveře a zůstane nepřístupné až do roku 2021, projde přeměnou v nové Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku.

 

Pozvánka na akci:

článek Deníku: Putování s F. L. Věkem bude exkurzí do světa nevidomých
28. července 2018 – Dobruška

(může být tipem na podobné akce)

V minulosti např. SONS Cheb na místním letišti – jízdy nevidomých za vedení instruktorů autoškol (traktor, dodávka, osobní auto) + sportovním letadlem do vzduchu s mírnou akrobacií.

Podobná akce každoroční Open Sky for handicaped – letiště Hradec Králové, zpravidla v polovině června

 

Skanzeny miniatur

Na různých místech vznikají skanzeny miniatur (Mariánksé Lázně, Ostrava-Černá louka). Někde jsou přístupné k ohmatání, jinde nikoli. Mariánské Lázně jsou k prohlídce i v zimě, ale bez možnosti ohmatání (matriálon křehne). Jinde je jeden či dva modely (Svatý kopeček model chrámu přímo uvnitř chrámu).

Objevil se nový skanzen miniatur a to v Bystřici pod Pernštýnem (Českomoravská vrchovina na trati 251 „Stará tišnovka“ – asi uprostřed trasy Žďár nad Sázavou – Tišnov).

Odkaz na článek v Českých novinách.

Bližší a kontaktní údaje převzaté ze serveru Kudy z nudy.

Adresa: Nový Dvůr 1489, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem
GPS: 49,516419 16,248966
Podle mapy to je kousek od vlakového nádraží. Volně přístupné.
Kolmo na nádraží pořád rovně ulicí Nový dvůr. Podle mapy.cz 838 metrů, 13 minut chůze od železniční stanice.
Nerozkoumané – pouze článek na dva skanzeny miniatur poblíž našich hranic:
 

Přístupné památky a turistické zajímavosti Olomouckého kraje pro osoby se zrakovým postižením

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *