Vysočanská – stanice B a okolí

Stanice Vysočanská leží u ulice Sokolovská, u náměstí OSN, u ulice Freyová, která vede z Vysočan na Harfu. Druhý výstup z metra je k ulici Paříkově, kterou je možné dojít k vlakové železniční stanici Praha-Vysočany. Na rohu Sokolovské a Paříkovy je sídlo Dopravního podniku hl. m. Prahy a naproti je Železářství U Rotta. Poblíž, na Sokolovské je také Úřad městské části Prahy 9 – ve staré a nové budově, kterou sdílí s Úřadem práce Prahy 9. Je tu také obchodní centrum Fénix a hned u výstupu k Paříkově ulici Lídl.

Stanice je trojlodní s prostupy. Má východ na obou stranách. Jsou zde taktilní bezpečnostní pásy a majáček oznamující směr jízdy eskalátorů u jednoho z výstupů.

Na nástupištích (v obou směrech) je instalována nástupní rampa, která minimalizuje rozdíl mezi výškou nástupiště a podlahou vozidla, cestující se tak snadno dostanou do prvního vagónu metra.

Výtahy

Z nástupiště je možné použít výtah, nástup do něj na konci nástupiště směr do centra, doveze vás do vestibulu pod ulicí Freyovou, do podchodu je nutné projít mezichodbou a návazně z podchodu je možné vyjet dvěma výtahy na uliční úroveň na autobusové zastávky buď na zastávku autobusů směr Žižkov nebo na zastávku směr Prosek. Výtahy jsou na obou vstupech označeny piktogramy a přístup k výtahům prostorách podchodu, vestibulu a na nástupišti metra je znázorněn na informačních panelech.

Vodící linie nejsou dole v metru, ale až ve vestibulech metra a v návazném podchodu. Při využití vodících linií do metra vás zavedou k pravému eskalátoru, ale jet nemusí, může jet nalevo od něj, prostřední. (nedokonalost). Vodící linie jsou vyfrézovány po celé délce podchodu – vedou od výstupu na jedné straně Freyovy ulice na druhou stranu s odbočkou do vestibulu metra.

Přístup k výtahu z nástupiště metra - na nástupišti do centra vzadu.

Mezichodbou k výtahu v úrovni podchodu
Ač Vysočanskou znám, tak rozmístění výtahů a tahle chodba v podchodu mi není úplně jasná – příležitostně upřesním.

Výstup z metra do podchodu pod Freyovou ulicí

Při příjezdu z centra od stanice Českomoravská je vpředu východ po eskalátorech (který eskalátor jede si můžete zjistit vysílačkou VPN) do vestibulu v podchodu pod ulicí Freyovou.

Vyjdete z vestibulu metra do podchodu a můžete se dát buď doleva a pak schodištěm nebo eskalátory k zastávce autobusů směr k Harfě, případně doleva a přímo do automaticky se otáčecích dveří do obchodního centra Fénix, do jeho suterénu.

Ze zastávky vpředu na chodníku, od schodiště k ulici Freyova odjíždí linky 151, 152 a 375 na konečnou na Českomoravskou. Tam ale pohodlně, pokud jste už v metru, můžete dojet metrem.

Ze zastávky od schodiště o 180 stupňů vlevo před trafikou odjíždí linky

136 Jižní Město

195 Jesenická

177 Chodov

183 Háje

Nebo se můžete dát z vestibulu metra doprava a najít schodiště na konci chodby doleva a vyjedete do prostoru zastávek autobusů směr na Prosek. Jsou zde dvě zastávky:

Blíže křižovatce tedy z východu mírně doleva k ulici Freyově jezdí busy:

375 Brandýs nad Labem

183 Vozovna Kobylisy

195 Sídliště Letňany

182 Vinoř

Na zastávce vzadu, tedy z výstupu o 180 stupňů vlevo a pár kroků rovně k ulici Freyova – před trafikou. Jezdí odsud autobusy:

152 Sídliště Čimice

177 Poliklinika Mazurská

151 Novoborská.

V tomto prostoru jste na náměstí OSN, za stanicemi je parčík, dopředu jdete ke křižovatce a pokud byste přešli Skolovskou, přijdete k ulici Za pekárnami, stále na náměstí, odkud odjíždí tramvaj 14 směr Spořilov.

 

Východ do uličního vestibulu u ulice Sokolovská

Vzadu dole z nástupiště metra je naopak východ nejdříve po pevných schodech a potom doprava a doleva mezichodbou k eskalátorům do uličního vestibulu stanice u ulice Paříkovy, respektive Sokolovské.

Až za eskalátory můžete najít vlevo vodící linii, která Vás vyvede z metra k přirozené vodící linii, k zídce u trávníku na Sokolovské ulici. Dále doprava se vydáte k malé uličce, kterou když přejdete a půjdete dál v přímém směru k náměstí OSN, míjíte nejdříve starou budovu Obvodního městského úřadu pro Prahu 9 (konávají se tam i koncerty) a dál moderní budovu Úřadu práce, v které zčásti sídlí i další část Obvodního úřadu Prahy 9.

Pozor po opuštění vestibulu metra doprava dál od doporučené trasy podél vodící linie, procházíte zastřešenou plochu, čím více nalevo, tím více schodů dolů na chodník, maximálně však asi tři, k pravé straně, kudy vede vodící linie, se počet schodů snižuje až na rovinu – chodník jde do mírného svahu.

Ale vraťme se raději ke konci vodící linie na chodníku. Po levé straně po chodníku dojdete k tramvajové zastávce tramvají směr Hloubětín a Lehovec (tramvaj číslo 19). Pozor, tramvaj číslo 14 končí na náměstí OSN, což je pouze jedna krátká stanice a tamější výstupní zastávka je uprostřed Sokolovské, nutno se vrátit zpět k přechodu a přejít doleva Sokolovskou a po chodníku můžete dojít k výše popsanému východu z metra na náměstí OSN.

Ale vraťme se k východu z metra u Sokolovské ulice. Zastávka, kterou jsme začali popisovat, má zvýšenou silnici, čeká se na chodníku, ale přechází se silnice, auta by v době pobytu tramvaje měla stát až za soupravou.

Ještě před zastávkou směr Lehovec je přechod, kterým se dostanete za kolejemi napravo k označníku ostrůvku tramvají směr centrum, respektive 19 směr Pankrác a 14 Spořilov.

Pokud přejdete i pravý pruh ulice Sokolovská směr do centra až na chodník, stojíte před budovou Dopravního podniku. K budově vedou schody. Je tu poměrně velké prostranství s jakýmsi pokusem o dlažbu vykreslující QR kód? Vydáte-li se doprava mírně vzhůru ulicí Paříkovou, překonáváte vjezd do garáže, jdete směrem k momentálně rekonstruované železniční stanici Praha-Vysočany. Na konci fronty domů je cukrárna. Nádražní budova bude v čele na konci ulice Paříkovy. Zatím se musí jít k nádraží doleva ulicí a složitě po schodišti k trati. Původní podchod pod tratí a budova jsou zrušeny a zbourány.

 

Před zastávkou tramvají směr Lehovec je obchodní centrum Lídl s terasou nad chodníkem.

Od tohoto výstupu z metra je možné dojít po levé straně Sokolovské k potoku Rokytka, přejít k ní světelnou křižovatku, tedy ulici Na Břehu a přijít k vysočanské Poliklinice a nebo se dát podle Rokytky a návazně na cyklostezku, která by vás dovedla novým sídlištěm až zpět do Hloubětína a dál k Hořejšímu rybníku a dál po cestě až do Hrdlořez nebo do lesa ke Kyjím. Hezké prostředí k posezení s dětským hřištěm je i proti poliklinice a dál směrem k Proseku, kde je dětské hřiště s umělými skalami a nebo procházkou podél Rokytky místem, kde se říká Podvinný mlýn třeba až k Balabence a na Palmovku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *