Českomoravská B a okolí

Českomoravská leží ve Vysočanech, poblíž O2 Arény – lední a multifunkční haly, ještě před ní je autobusový terminál, který však pozbyl po prodloužení metra dál na Černý most svůj význam. Poblíž najdeme obchodní dům Galerie Harfa. Stanice leží u ulice Drahobejlovy, ve východní části Libně (místní označení Vysočan). K nádraží Praha-Libeň horní se dá dojít asi za 10-15 minut, ale cesta je poměrně komplikovaná okolo O2 Arény a O2 Universum k Českomoravské ulici a po ní směrem na Harfu. Z Drahobejlovy ulice dojdete doleva k vysočanské poliklinice, případně dále do parku před poliklinikou a dále na Podvinný mlýn nebo pod Prosek. Na druhou stranu dojdete Drahobejlovou ulicí k Trafačce nebo na Sokolovskou ulici k Divadlu a kulturnímu středisku Gong.

Českomoravská zatím není vůbec uvedená mezi bezbariérovými stanicemi, na svou úpravu tedy teprve čeká, nejsou tu zřejmě žádné prvky bezbariérovosti. Objevil jsem, i když to není uvedeno na stránkách DPP (zřejmě to moc neaktualizují), že zde jsou taktilní bezpečnostní pásy, ale to zřejmě už na všech stanicích.

Výstup je po eskalátorech ve střední lodi vpředu při příjezdu z centra a vzadu při příjezdu od Černého mostu.

Jde o trojlodní stanici s prostupy.

Stanice může sloužit jako konečná, protože za stanicí ve směru Vysočanská jsou výhybky a odstavná kolej, původně sloužila stanice jako konečná, dnes se využívá v případě nouzových situací – pád člověka do kolejiště, technické problémy na trati.

Vestibul stanice je na úrovni ulice. Po výjezdu eskalátory můžete jít doprava na autobusové nádraží. Doleva do Drahobejlovy ulice a k restauraci Kozlovna Na Ráně – je třeba přejít ulici Drahobejlovu, hospoda je na rohu s ulicí U Skládky. Z vestibulu metra je také možné vyjít přímo, ale pozor za dveřmi je několik schodů dolů, vlevo trafika a po té jste na jakémsi prostranství před administrativní budovou, dříve zde sídlil Finanční úřad – zda dosud – nevím.

Pohled na vstup do budovy vestibulu metra od administrativní budovy s Finančním úřadem (?) od Drahobejlovy ulice

Doprava po ulici Drahobejlově dojdete k ulici K Moravině, která prochází z boku vysočanské polikliniky. Pokud k ní směřujete, nejlépe přejít Drahobejlovu a pak na jejím konci přejít přímo K Moravině a po ní doleva jdete směrem k poliklinice. Část polikliniky – rehabilitace je přístupná i z této strany, stejně jako pečovatelský domov pro dlouhodobě nemocné. Uprostřed ulice K Moravině je zelený pás. Z ulice K Moravině si můžete zkrátit cestu přes roh a obejít objekt polikliniky, kterou máte po své pravé ruce.

K O2 Aréně se naopak vydáte od konce placeného prostoru metra směrem doprava jako k autobusovému nádraží, ale po východu ven z budovy metra, nejdete doprava k zastávkám autobusů, ale rovně do kopečka a pak je třeba přejít příjezdovou ulici k autobusáku, která se jmenuje Ocelářská a po několika metrech budete mít O2 Arénu po pravé ruce.

Z autobusového nádraží odjíždí linky:

151 Novoborská

152 Sídliště Čimice

Dále po chodníku a doleva, tedy z boku autobusového terminálu linka PID

375 do Brandýsa nad Labem / Staré= Boleslavi.

Ke Gongu je nejlépe projít z Drahobejlovy ulice ulicí Ke Svobodárně, což je třetí ulice doprava od metra – Drahobejlovou ulicí od metra se vydáte po jejím přejití vlevo, míjíte tak restauraci Na Ráně (U Skládky, Kovářská, U Svobodárny). Divadlo Gong je přitom na druhé straně Sokolovské. Poblíž Gongu jsou také tramvajové zastávky tramvají 19 směr Lehovec a 14 směr Vysočany a na druhou stranu doleva k centru směr 19 Pankrác a 14 Spořilov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *