Kolbenova – stanice metra B

Stanice je podzemní (26 m hluboko), ražená, trojlodní se zkrácenou střední lodí (46 m dlouhá), jedním eskalátorovým tunelem vedeným do povrchového vestibulu. Východ je ve směru do centra, tedy pokud odtamtud přijedete, musíte projít prostupy do střední lodě stanice a vydat se vlevo.

Budova stanice metra B Kolbenova na stejnojmenné ulici ve Vysočanech

Jedná se o klasickou stanici pražského typu se sedmi páry prostupů. Pro cestující se sníženou pohyblivostí je k dispozici i výtah z nástupiště z centra vzadu a vyveze vás do uličního vestibulu vlevo od výstupních eskalátorů, při vstupu je tedy napravo od eskalátorů a na nástupišti musíte projít spojovací chodbou doleva mezi nástupišti k prvnímu vozu do centra.

Kolbenova je jednou z nejméně využitých stanic (spolu s Radlickou a Jinonice). Poblíž stanice jsou bývalé tovární objekty
ČKD, které jsou využívány pro různé firmy jen zčásti. Je zde několik ubytoven, restaurace a také poblíž menší poliklinika a rehabilitační ordinace v objektu bývalého ČKD. Poblíž směr Hloubětín, tedy z metra vpravo, je obchodní centrum na nábytek Möbelix. Je zde možné také přestoupit na tramvaje směr Hloubětín a Lehovec a v opačném směru Nádraží Vysočany, Palmovka a Pankrác, jde o linku 19.

Nástupiště stanice metra je dlouhé 103,5 m, celá stanice má délku 192 m. Obklad prostoru nástupiště tvoří bílé, modré a žluté smaltované plechy. Zlepšilo se i osvětlení vnitřních prostor stanice.

Po vyjetí eskalátory jsme ve vestibulu metra na uliční úrovni. Vpravo vystoupíte na ulici Kolbenovu. K tramvaji se dostanete přes světelný přechod s ozvučením. První ostrůvek vlevo označník, tramvaj směr Lehovec, za tratí ostrůvek vpravo linka 19 směr Pankrác. Na druhé straně Kolbenova, chodník omezuje zeď do bývalého objektu ČKD, kam se dostanete některými průchody, vrátky, např. ve směru doleva (k rehabilitačnímu středisku).

Ve stanici jsou zvýrazněny bezpečnostní pásy, ale nejsou vodící linie.

Na nástupišti (možná i nahoře ve vestibulu stanice) je umístěn majáček.

Na uliční úrovni je veřejné WC.

 

Wikiwand

DPP stránka s informacemi o bezbariérovosti a parametrech výtahu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *