Náměstí Míru – stanice metra A a okolí

Stanice Náměstí Míru je umístěna přímo na stejnojmenném náměstí. Náměstí Míru je poměrně rozsáhlá plocha, které vévodí kostel svaté Ludmily, v severní části (na obrázku vlevo) je Vinohradské divadlo, poblíž i Divadlo U Hasičů (dříve Hurvínka a Spejbla), Blanickou ulicí dojdete až na Vinohradskou ulici do prostoru Radiopaláce (vpravo) nebo dále k Vinohradské tržnici (směr k náměstí Jiřího z Poděbrad). Na náměstí je také kulturní centrum Národní dům (dříve ÚKDŽ, na obrázku zakrytý kostelem sv. Ludmily). Na západním okraji Náměstí Míru je také speciální základní škola se zaměřením pro zrakově postižené (dříve v Koperníkově ulici pro slabozraké, na rohu Anglické a Náměstí Míru u Obecního úřadu Prahy 2). Je tu park s lavičkami před kostelem, případně příležitostnými trhy – vánoční trhy a jiné akce. Je to de facto srdce Vinohrad. Z náměstí vycházejí v jihozápadní a západní části ulice Americká, Rumunská, Jugoslávská a Anglická,  na druhé straně tedy na východní Slezská, směrem na jih Francouzská a na severní straně podél Vinohradského divadla Šubertova a Ibsenova.

Schéma stanice metra A na Náměstí Míru podle PDF z DPP

Z metra se můžete dostat jedním východem do vestibulu a po té přes podchod na uliční úroveň. Přestupovat se dá na tramvaje a autobus linky 135.

Stanice metra je zatím nejhlubší v Praze, v hloubce přes 50 metrů. Stanice může sloužit jako dočasná stanice a je z ní spojka na trasu C směrem k Vyšehradu, která ovšem není využívána k pravidelné přepravě cestujících. Stanice může být při omezení provozu využita jako konečná stanice.

Jde tedy o stanici trojlodní, s dvěma nástupišti a prostupy do střední lodě.

Na nástupišti je akustický majáček a oznámení směru eskalátoru.

V prostorách nástupiště jsou zvýrazněny bezpečnostní pásy a ve stanici nejsou vodící linie.

Z nástupiště je výstup na jednom konci ve směru vlaku do centra, tj. do stanic Muzeum, Můstek … Přijedete-li metrem od centra, musíte se nejdříve dostat do střední lodě stanice a po té doleva do protisměru k eskalátorům.

Do vestibulu se lze dostat přes dlouhé eskalátory. Vestibul stanice je pod úrovní ulice a navazuje na něj podchod.

Tato stanice zatím nemá výtah.

Při vstupu do metra – ve směru eskalátorů vpravo odjíždí soupravy do směru Flora, Želivského, Skalka a Depo Hostivař. Vlevo v protisměru vaší chůze z eskalátorů odjíždí soupravy do centra – na Muzeum, Můstek a dále na Dejvickou a Nemocnici Motol.

Za východem z vestibulu metra podchod:

Vpravo podél stěny a dál východem po pevných schodech se dostáváte před Národní dům a pokračujete-li po chodníku dál, po několika krocích jste na světelné křižovatce a po přejití Slezské se můžete dát doleva a po přechodu ulice Šubrtovy stojíte před Vinohradským divadlem.

Po levé i pravé straně podchodu směrem doleva od vestibulu jsou podél stěn podchodu různé obchody.

Vydáte-li se od vestibulu metra podchodem doleva, podél levě stěny a na konci uděláte otočku o 180 stupňů doleva, jsou před vámi pevné schody, po kterých vyjdete na chodník před Arcibiskupské gymnázium do ulice Korunní, která v těchto místech vychází z Náměstí Míru. Korunní pokračuje do oblouku doprava.

Stejnou trasou vlevo z vestibulu metra, ale proti právě popsanému východu, tedy v přímce vaší chůze, nepatrně úkrokem doleva je druhý východ na Korunní ulice před Křesťanský domov mládeže (stojí vedle Arcibiskupského gymnázia – to máte za zády), ale situovaný na roh náměstí, do opačného směru. Tento východ využijete, pokud se chcete dostat k zastávce autobusů 135 směrem na Florenc, která je hned za levým rohem na Francouzské ulici ve směru k Vršovicím. Oba popsané východy ústí na ulici a schodiště je odkryté, neboli v zimě hrozí kluzkost schodiště nebo mokro či déšť.

Z vestibulu metra vlevo pod cca 45 stupni (úhlopříčkou přes podchod, v podchodu jsou dva kulaté opěrné sloupy) se dostanete k pevným schodům, které vás vyvedou na Náměstí za kostel svaté Ludmily. V podchodu se můžete řídit i vůní: tímto směrem je pizzerie. Před východem po pevných schodech jsou též po pravé straně veřejná WC. Tudy je asi nejvýhodnější jít k stanicím tramvajím.

Pokud půjdete ve stejném směru chůze parkovou cestou, přijdete k semaforu přes tramvajovou trať a pokud podél ní budete pokračovat po chodníku dále dolů (tramvaj máte po levé ruce) přicházíte zezadu na zastávku tramvají, napravo po chodníku dojdete ke schodišti k vstupu do kostela. Z tramvajové zastávky, která se stáčí mírně doprava, odjíždí následující linky tramvají:

10 Sídliště Řepy

13 Olšanské hřbitovy

16 Kotlářka

22 Bílá hora

Pokud na semaforu přejdete koleje, jste u označníku tramvají směr:

10 Sídliště Ďáblice

13 Čechovo náměstí (Vršovice)

16 Ústřední dílny DP

22 Nádraží Hostivař (přes Vršovice)

bus 135 Chodov

Můžete se o tom přesvědčit prostudováním mapy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *