Bezkontaktní tlačítko na semaforu

V Praze je nové bezkontaktní tlačítko pro chodce. Funguje ve zkušebním režimu

ČTK

12. 1. 2021 11:43
Pražané mohou u přechodu pro chodce na Dvořákově nábřeží u Klášterské ulice využít bezkontaktní tlačítko pro chodce. Město jej namontovalo proto, aby lidé nemuseli mačkat to klasické, a snížila se tak pravděpodobnost případného přenosu nemoci covid-19. Bude fungovat půl roku ve zkušebním režimu.
Technická správa komunikací nevyměňovala celá tlačítka, ale do toho současného nechala namontovat mikrovlnný senzor.
Technická správa komunikací nevyměňovala celá tlačítka, ale do toho současného nechala namontovat mikrovlnný senzor. | Foto: ČTK

Praha loni na jaře při první vlně pandemie vypnula z bezpečnostních důvodů tlačítka pro chodce, což však zhoršilo dopravu.

„Bezkontaktní tlačítko jsem asi před půl rokem vymyslel já při první vlně koronaviru. Oslovili jsme český trh a zjistili, že na evropském trhu v podstatě neexistují. Nakonec se Technická správa komunikací domluvila, že se prototyp pokusíme vyrobit společně s firmou Eltodo. Zkušební provoz bude půl roku, kdy budeme čekat i na zpětnou vazbu lidí, zda to považují za přínos pro pěší dopravu ve městě,“ řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

více v článku …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *