Ostrava – popis železničních stanic

V Ostravě jsou tři nejdůležitější nádraží:

Ostrava hlavní nádraží

Ostrava – Svinov

Ostrava – Kunčice

Mošnov, Ostrava Airport

Ostrava – Svinov

Ostrava-Svinov z 15. 12. 2019

 

Z Ostravy-Svinova můžete cestovat po trati 270 směrem na jih tedy vpravo při pohledu od budovy směrem do Studénky, Suchdolu, Hranic na Moravě, (Přerova), Olomouce a Prahy, případně z Přerova do Břeclavi nebo Brna. Ve stejném směru odjíždí osobní vlaky na Ostravu-Vítkovice, Ostravu-Kunčice, přes Havířov do Českého Těšína. (některé vlaky např. RegioJet jezdí do Havířova přes Ostravu hl. n. a Ostravu-Stodolní – Ostravu-Kunčice a tedy v opačném směru, aby nemusely v Ostravě-Svinově úvraťovat – obracet soupravu do opačného směru a také aby obsloužili i tyto stanice).

Ve směru severním jedou vlaky buď do Ostravy hl. n. a dále na Petrovice do Polska nebo do Bohumína (konečná tratě 270) – dále po trati 320 Českého Těšína a dále na Třinec a do Jablůnkova-Návsí a do Žiliny. Nebo jedou vlaky doleva na Opavu-východ (trať 321 Český Těšín – Havířov – Ostrava-Svinov – Opava-východ, případně některé rychlíky ČD nebo RegioJetu z Prahy).

Na nástupiště je možné se dostat jižním podchodem.

Nádraží má čtyři nástupiště, první nástupiště tzv. opavské s kusými kolejemi vlevo od budovy při pohledu do kolejiště je v této době také mimo provoz.

Před nádražím je autobusový terminál ODIS (Ostravského dopravního integrovaného systému). Blíž k nádraží je výstupní stanice. Pokud potřebujete cestovat do Polanky (linka 53), Klimkovic (53 nebo 64 na Lázně Klimkovice) nebo do Poruby, je třeba přejí ulici a autobusy odjíždí od stanovišť směrem doleva. Každé stanoviště je vybaveno elektronickou tabulí, informující o odjezdech autobusů (nevím však o tom, že by tyto tabule byly ozvučeny). Autobusy přijíždí z konečné terminálu Pod svinovskými mosty, nedaleko – asi 350 metrů. Tam také musíte jít, pokud se chcete dostat k tramvaji do Poruby nebo do centra. Od nádraží se jde vpravo, dnes už prostor upravený – není tu žádné tržiště.

Před nádražím je také hlídané parkoviště a ČD Taxi, nedaleko i parkovací budova – válec.

Nádražní budova se skládá ze staré budovy a prostor nové budovy, která byla připojena ke staré budově od náměstí dr. Brauna.

Prostor před novou budovou zpříjemňuje vodotrysk.

V nové budově najdete především pokladny a informace. Ve staré budově, do které můžete z nové budovy projít, najdete poštu, odbavení kol a zavazadel, čekárny (též pro cestující SC Pendolino), novinový stánek Rellay, restauraci, bufet, tabulce s řazením vlaků a odjezdové tabule. Také tu jsou WC.

 

Ostrava hl. n. (hlavní nádraží)

Blíže centru Ostravy se nachází na Nádražní ulici Ostrava hlavní nádraží. Toto nádraží je přestupním bodem ve směru na trať do Ostravy-Kunčic a dále na Frýdek-Místek, Frýádlant, Kopřivnici až do Valašského Meziříčí (trať 323), nebo vlaky směrem na Opavu a Krnov. Tyto vlaky odjíždí z podobčných nástupišť 4 a 5. Naopak z těchto vlaků přestupují cestující na vlaky hlavní trati 270 z nebo do Bohumína nebo Petrovic (a dále) a nebo na opačnou stranu do Ostravy-Svinova – Hranic na Moracvě – Brna, Břeclavi nebo Prahy apod. Tyto vlaky jezdí z nástupišť 1 a 2. K přechodům mezi nástupišti a budovou – východem nebo naopak vstupem se na tomto nádraží používají nadchody – bez bariérovost řeší výtahy, případně eskalátory.

Budova má trojúhelníkový tvar a dvě podlaží. K nadchodům se musí do prvního patra a naopak při příjezdu musíte sejít do přízemí. Mezi nástupišti 1, 2 a 4, 5 přecházíte nadchodem, není třeba jít přes budovu a scházet do přízemí.

V budově najdete klasické nádražní vybavení, pokladny jsou v přízemí.

Před budovou je tramvajová smyčka (konečná tramvají), parkoviště a ČD Taxi.

 

Ostrava – Kunčice

Přestupní stanicí v ostravském železničním uzlu je také železniční stanice Ostrava-Kunčice. Leží na tratích 231 z Českého Těšína (směr vpravo při pohledu od budovy na kolejiště) přes Havířov do Ostravy-Svinova a Opavy-východ (směr vlevo), případně dále a na trati 323 z Ostravy hl. n. přes Ostravu-Stodolní (směr vlevo) do Frýdku-Místku – Frýdlantu nad Ostravicí – Kopřivnicí a Valašského Meziříčí (směr vpravo).

Má tři nástupiště – perony, mezi kterými se přechází nadchodem nad kolejemi. K dispozici jsou i výtahy.

V budově je jen základní vybavení: WC, pokladny.

Před nádražím parkoviště, ulice Bártova, dále od budovy Frýdecká, stanice autobusů Kunčice, škola.

Centrum Kunčic vpravo od budovy (při výstupu z budovy) – 400 metrů, Vratimov doleva.

 

Ostrava ÚAN (Ústřední autobusové nádraží)

jet do Ostravy hl. n. (i když je možné dojet tramvají i z Ostravy-Svinova) – tramvají na náměstí Republiky (viz mapy.cz), pak už podchodem – docházková vzdálenost.

 

Letiště Ostrava-Mošnov, žst. Mošnov, Ostrava Airport

se nachází mimo Ostravu na trati 270 (v podstatě odbočka z trati 325 Studénka – Veřovice), většinou jen letní provoz letiště, případně při leteckých dnech Dny NATO.

Jredno nástupiště – první a třetí kolej. Od nástupišť se projde přímo do odletové nebo z příletové haly.

Vpravo autobusový terminál do Ostravy nebo Nového Jíčína.

Aktuální přílety a odlety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *