Depo Hostivař – konečná metra A a povrchový přestupní uzel

Depo Hostivař – konečná stanice trasy A a dopravní terminál

Nachází se v oblasti Strašnic, na okraji průmyslové zástavby a slouží hlavně jako přestupní uzel pro přestup na návaznou autobusovou a od 13. srpna 2022 i tramvajovou dopravu. Bylo zde vybudováno obratiště tramají 7 (konečná) a linky 16, která pokračuje přes obratiště na svou konečnou ˇUstřední dílny DP.

Zdroj: PID


Mapy.cz

 

Tato stanice je konečná trasy A.

Vestibul stanice je v úrovni ulice.

Tato stanice nemá výtah, protože se nachází v uliční úrovni a je proto bezbariérová.

Stanice je specifická tím, že je umístěna přímo v hale depa metra.

Na nástupišti není akustický majáček, další majáčky jsou však před vstupem do stanice – hlásí, zda je ve stanici souprava metra, další je u hrany chodníku – přechodu přes koleje a informuje o rozložení stanovišť tramvají a autobusů a o tom, že napravo jsou veřejná WC. Další majáček by měl být umístěn právě nad WC.

V prostorách nástupiště jsou zvýrazněny bezpečnostní pásy a ve stanici jsou vodící linie. Ty však nevedou až k výstupu ze stanice. Končí na nástupišti v místě, kde u hrany nástupiště po obou stranách je zábradlí, takže nehrozí pád do kolejiště. Stejně tak můžete využít této informace při příchodu k soupravě. Vstoupíte do budovy, budete se držet jako vodící linie zábradlí vpravo a po jeho skončení si najdete vodící linii uprostřed. Vodící linie začíná nebo končí téčkem, kolmo na sebe se dotýkající vodící linie – na šířku i délku nástupiště. Souprava může stát vpravo nebo i vlevo. Je nutné se zeptat a nebo to opatrně prozkoumat. Majáček před vstupem vás informuje za jak dlouho odjede souprava metra a podle toho můžete zrychlit nebo zpomalit. Doporučuji opatrnou nezbrklou chůzi v případě, že do odjezdu zbývají třeba už jen dvě minuty – raději nechat metro ujet a počkat si na další soupravu. Přicházíte k zadní části soupravy.

Nástupiště je poměrně úzké.

Nástupiště má koleje po stranách a je to nástupiště bez sloupů.

Nástupiště, pohled směrem k východu z prostor metra
Uprostřed nástupiště sloup a další překážky, informační tabule

Z nástupiště je výstup na jednom konci ve směru dojezdu soupravy, trasa vede dál podél kolejí po nástupišti až ke dveřím z prostoru metra, kterými projdete ven, jdete rovně, raději se držíme vpravo, výraznější vodící linie schází. Vlevo odbočuje před obchodem s občerstvením Hallo cesta, kterou se dříve chodilo od příjezdů autobusů. Nenecháme se odvést z přímého směru ani bývalou zkratkou k autobusovým stáním. Na konci přímého směru jsme u hrany chodníku, můžeme to poznat tak, že si spustíme majáček, který nás poinformuje, kde se nachází stanoviště tramvají a autobusů. Přejdeme koleje, vpravo máme stanici tramvaje 16, pak tramvaje 7, pak výstupní sedmičky a pak teprve výstupní stanici autobusů a napravo další dvě nástupní stanoviště autobusů. Které linky ze stanovišť odjíždí?

Dopravní schéma dopravního uzlu a obratiště Depo Hostivař
Terminál Depo Hostivař

 

Nejblíže na vnějším oblouku je zastávka tramvaje linky 16, která tudy projíždí z Kotlářky a Sídliště Řep, tedy z centra) přes Strašnice dále na okraj města na svou konečnou Ústřední dílny Dopravního podniku.

Po přejití první koleje tu je zastávka tramvaje linky 16 Kotlářka, Sídliště Řepy tedy směrem do centra a nástupní zastávky linky 7 také do centra (sedmička tu začíná, je to její konečná) na Radlickou.

U třetí koleje je výstupní stanice z právě zmíněné linky 7, která zde končí, znamená to tedy, když s ní přijedete, přejdete koleje a dáte se doprava a pak doleva k stanici metra. Tato zastávka podle schématu bude sloužit jen k linkám, které pojedou po výstupu do depa, protože by se zde nemohly obrátit a znovu najet k nástupní zastávce, neboli k výstupu bude sloužit zřejmě nástupní a nebo bude výstupní na druhé straně obratiště – tam, kde bývaly výstupní stanice z autobusů, což by znamenalo jít podél tramvajové smyčky dopředu a pak doleva, ponechat koleje vlevo a stále rovně až do dveří metra.

Teprve za kolejemi jsou zastávky autobusu a to v pořadí směrem zleva:

228 směr Poliklinika Malešice a dále jen výstupní pro linky, přijíždějící sem na terminál:

163 ze Sídliště Rohožník,

171 ze Ve Žlíbku, Černého mostu a Kyjí

173 z Kardašovy

208 z Vinice Dolní Počernice a Obchodního centra Štěrboholy

a 229 z Královic a ze Sídliště Uhřiněves.

Tedy pokud těmito linkami přijedete, půjdete víceméně hned přes přechod nebo trochu dozadu k přechodu přes koleje, přejdete tři koleje, zde je už zmíněný majáček a vy půjdete stále přímo až k vstupu do metra. Projdete kolem občerstvení Hello, zprava se k vám přidá chodník, ale vy jdete stále k vstupním dveřím metra – cca 100 metrů od kolejí. Nad vchodem si můžete spustit majáček.

Ale vraťme se k nástupištím autobusů:

Další autobusové stanoviště – druhé napravo za přechodem:

163 Sídliště Rohožník

171 směr Průmyslová, Jiráskova čtvrť, Kyje, Vajgarská, Sídliště Černý most 2, Černý most, Ve Žlibku.

208 OC Štěrboholy, Vinice Dolní Počernice

228 směr Benice

(linka 228 má v obou směrech ještě zastávku na Černokostelecké, stejně jako obě linky tramvají po výjezdu z obratiště v obou směrech).

Třetí autobusové stanoviště po přechodu doprava:

173 Kardašova

229 Sídliště Uhřiněves – Královice

364 Doubek

366 Křenice, Březí, Podskalí

 

Video z Facebook Watch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *