Jízdní řád 2022 pro vlaky

Společnost Avizer Z (vydavatel deníku Zdopravy.cz) se už potřetí rozhodla pro vydání knižního jízdního řádu (KJŘ).

Knižní jízdní řád české železnice pro rok 2022 je od pátku 3. prosince 2021 prodáván v nádražních prodejnách Pont to go. Cena zůstává stejná jako loni a předloni: 149 korun s DPH.

Limitované množství KJŘ bude nabízeno i skrze e-shop na stránkách https://eshop.ponty.cz, kde lze už dnes jízdní řád zarezervovat. Rozesílání bude zahájeno příští týden.

Jízdní řád bude rovněž k dostání v prodejně Pragomodelu v Klimentské ulici 32 v Praze. (tam mi loni prodali poslední kousek o stovku víc – ber nebo neber – prý to dělal neměli a měl jsem se přihlásit o náhradu).

Jde o jediný knižní jízdní řád pro celou českou železnici, který je k dostání v široké maloobchodní síti. K jeho vydání přispěl velkou měrou zájem čtenářů deníku Zdopravy.cz.

Tabulkový jízdní řád je také možné stáhnout na Správě železnic a pokud chcete stáhnout všechny tabulky, nemusíte už stahovat po jedné, ale můžete stáhnout celý balík najednou, což se hodí třeba pro instalaci do iPadu. Tabulky jsou ve formátu PDF a pomohou tedy z naší komunity pouze slabozrakým.

Nevidomí mohou získat licenci Idos off line od Chaps, která nám ji opět letos laskavě darovala, u mně – stačí mi napsat, včetně svého jména.

Ke změnám jízdního řádu budou určitě brzy nějaké články v médiích, na které zde odkážu nebo si sem změny vypíšeme.

Určitě budou změny u provozovatelů dopravy na různých tratích – např. rychlíky Kolín – Lysá nad Labem – Mělník – Litoměřice – Ústí nad Labem západ přebírá RegioJet.

V novém jízdním řádu jsem si také všiml, že RegioJet začne jezdit do haličského (polského) Přemyšle, což je velmi pěkné město, kde jsem byl na zájezdě.

Došlo opět k přečíslování tratí – trať 231 (Praha -) Lysá nad Labem – Nymburk – Kolín, zatímco 232 Praha – Lysá nad Labem – Milovice.

Přečíslované jsou i tratě ve východních Čechách: 026 Dobruška – Opočno – Václavice – Týniště a 027 Broumov – Starkoč.

V novinkách v komfortu cestování se můžete dočíst na webu Železničáře nebo na stránkách Českých drah.

Z úvodního textu k „šotoušskému Silvestru“ v sobotu 11. 12. na Zdopravy:

RegioJet přebírá od Českých drah provoz na lince R23 mezi Kolínem a Ústím nad Labem, Die Länderbahn CZ na L4 mezi Mladou Boleslaví a Rumburkem. České dráhy naopak převezmou provoz po GW Train Regio mezi Trutnovem a Svobodou nad Úpou.

Zásadní změnou má být kvalita nasazovaných vozidel: České dráhy hned na třech provozních souborech nasazují úplně nové soupravy. Ve dvou případech půjde zatím ale jen o ochutnávku: souprava push-pull vyjede na trať z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm pouze jedna, stejně tak InterJet. V plném rozsahu se mají objevit nové RegioPantery na lince P2 z Klatov do Berouna. Nasazení nových vlaků má uvolnit modernější soupravy na jiné výkony, to ale zatím nenastane.

Sobota je i ve znamení loučení s provozem. Středočeský kraj už na konci října ukončil provoz na třech lokálkách, včera naposledy vyjely vlaky z Vraňan do Lužce. Dnes končí osobní doprava z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem a z Vlašimi do Trhového Štěpánova. Takřka konec je i mezi Rakovníkem a Kralovicemi, kde bude o víkendech jezdit sezónní Rakovnický rychlík.

Velkou změnou je i roční zastavení provozu mezi Blanskem a Brnem. Dálkové vlaky mezi Prahou a Brnem již rok jezdí přes Havlíčkův Brod, rychlíky přes Českou Třebovou do Brna skončí v Blansku. Na rok nahradí vlaky kompletně mezi Blanskem a Brnem autobusy.

 

Objeví se určitě i článeček na serveru Zdopravy.cz .

Ze stránek https://vlak.wz.cz/ v sekci zpráv můžete odskočit na charakteristiky krajských změn (tiskové zprávy Českých drah):

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Kraj Vysočina

Ústecký kraj

Zlínský kraj

Liberecký kraj

Moravsko-slezský kraj

Pardubický kraj

Královehradecký kraj

Středočeský kraj – PID – trvalé změny od 12. 12. 2022

České dráhy

Královehradecký kraj

Středočeský kraj – PID – trvalé změny od 12. 12. 2022

České dráhy

Olomoucký kraj

Praha a Středočeský kraj

Karlovarský kraj

Nový jízdní řád 2022 v Plzeňském kraji: Nové RegioPantery na lince Klatovy – Plzeň – Beroun
Nový jízdní řád 2022 v Plzeňském kraji: Nové RegioPantery na lince Klatovy – Plzeň – Beroun

Další budou přibývat – sledujte Tiskové zprávy Českých drah.

ĆT24

Většinou vyjde i článek na idnes a jinde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *