Nástupiště Florenc C, pohled na sestup k trase B

Stanice Florenc C a okolí, přestup na trasu B

Stanice Florenc je přestupní stanicí mezi trasami C a B. Trasa B probíhá níž pod trasou C. Stanice leží na západním konci Karlína, mezi křižovatkami Sokolovská – Ke Štvanici – Křižíkova a sahá až k ulice Na Florenci. Důležitým bodem je Ústřední autobusové nádraží Florenc, Muzeum hlavního města Prahy, Karlínské divadlo. Je to také přestupní bod mezi metrem, tramvajemi a městskými autobusy.

Nástupiště stanice je ostrovní, koleje po obou stranách, bez sloupů, ale uprostřed stanice je dozorčí stanoviště (bouda) a také je prostor nástupiště na dvou místech zúžený díky eskalátorovým sestupům do přestupní chodby směrem k trase B. Ve stanici jsou taktilní bezpečnostní pásy, jsou zde vodící linie, majáček upozorňující na směr eskalátorů, jednak výstupních, ale i přestupních – informuje vás, že sestupem vzadu od Hlavního nádraží nemůžete jet eskalátory dolů, protože oba jedou ve směru nahoru – nenastupujte na ně, hrozí úraz. Při obcházení těchto sestupů buďte u kolejiště opatrní, protože stanice je poměrně frekventovaná, hodně cestujících a prostor mezi kolejemi a zídkou sestupu je poměrně úzký. Tyto sestupy jsou dva – do přestupní chodby slouží dvojice eskalátorů, kterou najdete vpředu při jízdě od Hlavního nádraží. Za chvíli si trasu popíšeme.

 

Výtahy

K výstupu slouží dva výstupy na obou stranách nástupiště – vzadu od Hlavního nádraží po pevných schodech, vlevo od schodů je i výtah, který vás může vyvézt do úrovně vestibulu v podchodě, k výjezdu výtahem až na uliční úroveň do ulice Ke Štvanici vedle Muzea hlavního města Prahy musíte přejet do prostoru podchodu – po levé stěně podchodu. Ještě složitější, co se týče výtahů, je zajištění přestupu mezi stanicemi tras C a B – je nutné využít přejezd přes uliční úroveň, tedy okolo Muzea hlavního města Prahy k výtahu pod magistrálou v ulice Na Florenci.

 

Přímý výstup na Sokolovskou, východní vestibul směrem ke Karlínu

Na druhé straně nástupiště je výstup eskalátory do prostoru tramvajové zastávky Florenc na Sokolovské ulici.

Přímý výstup na uliční úroveň na Sokolovskou (byl popsán už u popisu stanice metra Florenc B., ale zopakujeme ho tady) Po výstupu za dveře stanice metra B jsme v zastřešeném průchodu mezi vlevo ulicí Sokolovská, po které jezdí tramvaj a kde je také tramvajová zastávka a souběžnou ulicí Za poříčskou branou.

Na pomezí chodníku a zastřešené plochy je víceméně proti vstupu do metra Billa, obchod s potravinami a dál po Sokolovské lékárna Na Florenci.

Z tramvajové zastávky u hrany chodníku můžete jet tramvajemi směrem do Karlína:

3 Palmovka – Kobylisy

8 Palmovka – Nádraží Libeň (Harfa) – Starý Hloubětín

24 Palmovka – Kobylisy (ve všední dny)

Pokud obejdeme budovu vstupu do metra doleva a přijdeme k ulici, je zde přechod pro chodce, kterým se dostaneme na protější zastávku tramvají a nebo přejdeme Sokolovskou ulici a doleva až na roh ulic Sokolovská – Ke Štvanici. Na rohu je Česká spořitelna, dál po ulici Ke Štvanici je např. klubové kino Atlas. Touto ulicí můžete dojít k ulici Pobřežní a za ní dojdete k cyklopěší pobřežní cestě například směrem do Karlína. Z tramvajové zastávky Florenc na Sokolovské jezdí tramvaje

3 Bílá labuť – Masarykovo nádraží – Jindřišská – Vodičkova – Karlovo náměstí – Nádraží Braník

8 Náměstí Republiky – Strossmayerovo náměstí – Sparta (Letná) – Hradčanská – Vítězné náměstí – Nádraží Podbaba.

ve všední dny 24 Jindřišská – Vodičkova – Karlovo nám. – Albertov – bratří Synků

 

Výstup po pevných schodech do podchodu

od 6. června 2022 do cca listopadu 2023 východ i podchod uzavřena. Více na stránkách DPP.

V souvislosti s probíhajícími pracemi v oblasti stanice metra Florenc dochází od pondělí 6. června 2022 do odvolání (předpoklad listopad 2023) k uzavření výstupu z nástupiště stanice Florenc, na lince C, směrem k autobusovému nádraží Praha-Florenc, včetně navazujícího podchodu.

  • Výstup je umožněn pouze směrem k ulici Sokolovské.
  • Vzhledem k umístění výtahu v uzavřeném vestibulu stanice Florenc (na lince C) není po dobu prací stanice bezbariérově přístupná.
  • Použijte ostatní aktuálně bezbariérově přístupné stanice, případně nízkopodlažní spoje povrchové MHD
  • Aktuální stav bezbariérových zařízení můžete sledovat zde.
Plánek cesty z výstupu stanice metra C a B k ústřednímu autobusovému nádraží Florenc

Trasa je namalovaná na plánku tak, že z výstupu z metra na Sokolovské se dáte vpravo průchodem k ulici Za Poříčskou branou a stále vpravo se dostanete k ulici Ke Štvanici. Objekt metra můžete obejít na opačné straně a možná bych to spíše doporučil. Z východu metra vlevo a směrem k hodinám a k ulici Ke Štvanici.

Na křižovatce s Křižíkovou přejdete nejdříve vpravo ulici Ke Štanici a vlevo ulici Křižíkovu (přechod tam nebýval, je dočasný). Stojíte na chodníku před výstupem z metra směrem k autobusovému nádraží – obejdete a jdete k budově autobusového nádraží.

 

Pohled vlevo na východ z ÚAN a novou budovu autobusového nádraží, kterou budete mít vlevo po výstupuní z podchodu u stanice metra Florenc C

Mapy nádraží

Roh ulic Křižíkova a Ke Štvanici a za tento roh doprava a pár metrů k autobusové zastávce.

 

 

Přestup z trasy C na B

Už jsme uvedli výše, že sestupy do přestupní chodby jsou uprostřed nástupiště, konkrétně na konci první třetiny nástupiště vpředu při příjezdu od Hlavního nádraží (konec druhého a začátek třetího vozu) a nebo vzadu při cestě od Vltavské (začátek čtvrtého nebo konec třetího vozu). Oba eskalátory jedou dolů, ale někdy je v provozu jen pravý a levý je zahražen. Po sjedí eskalátorem se vydáte doprava – na stěně je velká informační tabule, která vás informuje o odjezdu soupravy z nástupiště B a o dalších informacích – úplně všechny jsme nepochopil. V tomto prostoru je také možné spuštění majáčku. Přestupní chodba se snižuje a na konci před eskalátory se spojuje s druhým protisměrným tubusem. K eskalátorům zabočíme doleva, jsou tu tři eskalátory, prostřední jede někdy nahoru, někdy dolů, sjedeme dolů a po pár krocích zabočíme doprava, jsme na plošince nad nástupištěm stanice metra B. Přímo proti nám je výtah, ale pokud nám vyloženě nedělá problém sejít pár schodů, můžeme sejít po nich. Schodiště napravo – dole na nástupišti – vpravo směr Černý most, nalevo směr Zličín. Pokud sejdete levým ramenem schodiště jste vzadu vlevo směr Černý most nebo napravo vpředu směr Zličín.

Více o stanici Florenc C na Wikipedii.

Schémata:

Schéma DPP Florenc bezbariérové
Schéma okolí stanice metra B a C Florenc

Mapy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *