Nemocnice Motol – konečná trasy A a okolí

Stanice Nemocnice Motol se nachází severně od Kukulovy ulice u severního vstupu do areálu nemocnice Motol, která je počtem svých zaměstnanců a ambulantních pacientů významným zdrojem a cílem cest a svým významem poskytuje služby celopražského i regionálního charakteru.

Stanice je také významným přestupním uzlem mezi metrem a autobusy zejména do oblastí Butovic, Bílé hory, ale i dolního Motola. Od stanice metra můžete jet nebo dojít i k nemocnici Na Homolce, severní brána. Blízko návrší Šafrnáka a pod ním oblast, které se říká pod Šafránkou, kde sídlí v objektu Fakultní nemocnice Motol Centrum zrakových vad. K němu můžete jet nejlépe aubobusem 167 a nebo ze Smíchova od stanice trasy B Anděl (Na Knížecí).

Lokalita stanice není příliš šťastně zvolena, protože svah od Bílé hory se geologicky hýbe směrem dolů. Poblíž je také sportovní areál Ladronka, ale přístup z této strany je poměrně nesnadný (do svahu, kdysi jsme prolejzali křovím). Odstavné koleje za stanicí jsou v oblouku pod břevnovský svah – uvažovalo se o prodloužení metra až na Letiště Ruzyně – soutěž mezi Správou železnic a Prahou, kdo tam dovede dříve trať!

Stanice, respektive nástupiště jsou na uliční úrovni. Stanice je jako jediná na trase A břehová, tedy vystupuje se vpravo, nastapuje na jiném samostatném nástupišti, souprava stojí vlevo od nástupiště.

Vestibul stanice je umístěn vedle ulice Kukulova a východy vedou přímo na průjezdné autobusové zastávky a nebo přímo na nádvoří suterénu Fakultní nemocnice Motol – odsud odjíždí sanitní vozy a lze jít do nemocnice do některých oddělení. Hlavní vchod do nemocnice je však z ulice Kukulova, za protihlukovou stěnou, po lávce přes právě popsané nádvoří, cesta se mírně svažuje, od autobusu zpět a mírně vlevo.

Orientační plánek FN Motol

Ale vraťme se na výstupní nástupiště metra, eskalátorem dolů do vestibulu a doleva, první vchod doleva je eskalátory do protisměru, další východ je na chodník k autobusům. Ve směru nahoru tedy ve směru, kterým jsme vystoupili na chodník, k autobusovým linkám:

304 Rakovník

380 Králův Dvůr

Pokud se po výstupu z vestibulu po pevných schodech otočíte o 180 stupňů, jdete po chodníku mírně dolů, dojdete nejdříve k světelnému přechodu přes Kukulovu, nepřecházíme, ale pokračujeme po chodníku dolů a za ním je zastávka linek:

167 Na Knížecí (přes Pod Šafránkou – Centrum zrakových vad)

168 Nové Butovice

174 Luka

180 Obchodní centrum Zličín

184 Velká Ohrada

365 Motol

a noční linky 902 Řeporyjské náměstí

v některé dny linka 347 Motol a autobusová linka do Nýrska.

Pokud potřebujeme jet do opačného směru, musíme projít podchodem k dalšímu východu doleva. Po pevných schodech vyjdeme na chodník ulice Bělohorské, otočíme se o 180 stupňů a po pár krocích směrem k vozovce, stojíme na zastávce autobusů:

167 Nemocnice Na Homolce

168 Bílá Hora

174 Vypich

180 Dejvická

304 Rakovník

365 Stochov

občasná 347 Zličín a noční 902 Lysolaje.

K této zastávce se můžeme dostat i tak, že přejdeme světelný přechod.

Vstup do metra:

Do metra se dostanete buď z těchto právě popsaných pevných schodišť (ze zastávky blíž k nemocnici, před zastávku, vpravo na chodníku o 180 stupňů po schodišti dolů, a podchodem vpravo a doprava po eskalátorech do zadní části nástupiště směrem centrum. Při příjezdu před metro, vrátit se proti směru příjezdu, tedy doprava a asi nejlépe přímým vchodem na nástupiště. Je kousek za schody do podchodu. Na nástupiště za eskalátory vlevo a před vámi je kolej, na kterou přijíždí z odstavných kolejí souprava. Na nástupišti jsou hmatné světelné bezpečnostní pásy.

Odjezdové nástupiště stanice metra A Nemocnice Motol

Příjezdové nástupiště stanice Nemocnice Motol
Vlevo stanice metra Nemocnice Motol - vchod z ulice, vpravo zastávka autobusu Nemocnice Motol, vchod do podchodu a protihluková stěna
Okolí stanice metra A na Kukulově ulici.

Vestibul metra v suterénu a za dveřmi podchod k Nemocnici Motol

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *