Praha – Vršovice

Přístupnost stanice

Tratě ve stanici

Řazení vlaků ve stanici

Plánek by měl být aktualizován – od prosince 2019 přibylo 4. nástupitě, dočasně je však stále nepřístupné z podchodu k ostatním nástupištím, přístup k něm,u je z ulice Bartoškovy. Bližší popis zde.

Popis stanice

Nádraží Praha – Vršovice se nachází v ulici Ukrajinské, poblíž ulice Vršovické. Jde o takové dojezdové nádraží (podobně jako Praha-Libeń) ze směru Říčany – Čerčany – Benešov u Prahy – Tábor – Veselí nad Lužnicí – České Budějovice. Tyto vlaky pokračují tunelem na Praha hlavní nádraží, případně končí na Praha – Holešovice.

Začínají tady také vlaky do Neratovic – Všetat a Mladé Boleslavi a některé vlaky na trať směrem na Vrané nad Vltavou – Dobříš nebo do Čerčan (Posázavský pacifik). Mohou tudy projíždět i vlaky odklonem ze směru Kolín – Běchovice – Malešice – Vršovice. Tato trasa možná v budoucnu sehraje důležitou roli při budování S-Bahnové železnice. Linka by přes Vršovice měla dále spojit Smíchov, kam se dá před býv. nádražím Vyšehrad odbočit a překonat Vltavu přes železniční most. Směrem na jih je velké odstavné nádraží Praha – jih, kde vlaky uklízí, myjí, depují …

Tato stanice zatím nemá v docházkové vzdálenosti žádnou stanici metra. Dostanete se k ní výhradně autobusy a tramvajemi – stanice Nádraží Vršovice.

Jsou to tramvaje (stanice v ulici Vršovická – musí se od nádraží projít malým parčíkem a nebo po ulici U vršovického nádraží):

6 Palmovka – Kubánské náměstí
7 Vozovna Pankrác – Černokostelecká
13 Černokostelecká – Vozovna Pankrác

90 (noční) Náměstí Bratří Synků – Ústřední dílny DP

Některé spoje vyjíždějící / zajíždějící do vozovny:
5 Ústřední dílny DP – Vozovna Pankrác
11 Spořilov – Vozovna Strašnice

 

Autobusy:

193 Nádraží Vršovice – Pankrác (metro C) – Budějovická (metro C) – Nemocnice Krč – (rybník) Šeberák v Kunraticích

Do vchodu do budovy vede několik schodů. V budově je výdejna jízdenek, úschovna zavazadel, automat na kávu, WC, na prvním nástupišti u budovy ČD kurýr.

Nádraží má tři nástupiště – první je u boduvy, další dvě jsou peróny, na které se dostanete podchodem vpravo při vstupu na první nástupiště z budovy.

Vlaky směr Vrané – Dobříš – Čerčany odjíždí zpravidla z třetího nástupiště.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *