Praha – Masarykovo nádraží

Schéma žst. Praha-Masarykovo nádraží k 15. 06. 2020

Přístupnost stanice

Tratě

Popis železniční stanice

Praha-Masarykovo nádraží je nádraží hlavové – končí v něm koleje (důvodem je, že je nejstarší z pražských nádraží, právě na něj přijel v roce 1845 do Prahy první vlak). Najdeme ho mezi ulicemi Na Florenci, Havlíčkova a Hybernská v Praze 1, nedaleko Florence. Nachází se u výstupu z metra B stanice Náměstí Rebpubliky – výstup směrem k nádraží,  tedy ve směru od Můstku vpředu, ve směru od Florence vzadu. Nahoru se dostáváte dvěma ekalátory, projdete do vestibulu – pochodu stanice a k nádraží se dostanete posledním východem na levé straně, event. pokud je zavřen, je možné použít i první východ vpravo a přejít Havlíčkovu ulici s kolejemi – jsou zde zastávky tramvají.

Tramvaje:

3 Nádraží Braník – Kobylisy

6 – Kubánské náměstí – Palmovka

8 – Vozovna Strašnice – Nádraží Podbaba

14 – Spořilov – Nádraží Vysočany

15 Olšanské hřbitovy – Kotlářka

23 Královka – Bílá Labuť (některé spoje až na Lehovec)

26 Nádraží Hostivař – Divoká Šáčka

noční:

91 Nádraží Strašnice – Divoká Šárka

92 Sídliště Modřany – Lehovec

94 Sídliště Barrandov – Lehovec

96 Sídliště Petřiny – Spořilov

(uváděná platnost do 21. 9. 2017)

 

Hlavní vstup do nádražní budovy je z ulice Havlíčkovy, ale lze do ní jít též z ulic Hybernská nebo z prostoru parkoviště na konci ulice Na Florenci.

Nádraží má čtyři nástupiště, při pohledu od haly ke kolejím se počítají zprava – první je u stěny a je u něho jen jedna kolej, další jsou ostrovní.

Nad příchodem k nástupištím je nahoře zavěšená odjezdová tabule.

Přijedete-li vlakem a dáte se dopředu, přijdete do haly a rovně jdete halou k hlavním vratům na zastávku v ulici Havlíčkova – zastávky tramvají jsou téměř naproti sobě, do protisměru stačí přejít tramvajové koleje.

Z haly vpravo projdete esíčkovým východem do prostoru parkoviště ulice Na Forenci – někdy odtud může odjíždět náhradní autobusová doprava. (momentálně cesta uzavřena z důvodů rekonstrukce)

Z haly doleva se dáte do krátké spojovací chodby a pak vlevo do postranní části budovy, sopuběžné s ulicí Hybernská, do které můžete vyjít několika dveřmi.

Pokladny jsou nově umístěny blíž k nástupištím a to sice před prvním nástupištěm, resp. vlevo, kdybyste šli spojovací chodbou směrem k Hybernské ulice – vchod jak z nástupišť, tak i z chodby podél Hybernské ulice.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *